Het RGB kleurmodel is gebaseerd op het feit dat je natuurlijk licht kan opsplitsen in zijn samenstellende basiskleuren: Rood, Groen en Blauw.

 

Isaac Newton ontdekte dit destijds toen er een lichtstraal doorheen een glazen prisma scheen en aan de andere kant van het prisma alle kleuren van de regenboog zichtbaar waren.

(zie ook: nl.wikipedia.org/wiki/Prisma_(optica)).

 

Klik op het menu bovenaan als je meer wil weten over "RGB".

 

 

 

 

 

 

 

 

Het CMYK kleurmodel is ontstaan uit de noodzaak om met zo weinig mogelijk kleuren toch een heel palet te kunnen reproduceren.

 

In de begindagen van de lithografie moest elke kleur met een aparte steen gedrukt worden, wat soms tot 24 of meer drukstenen leidde.

 

Vanaf het ogenblik dat de drukstenen of platen fotografisch konden aangemaakt worden en de rastertechnologie ontwikkeld was, konden alle mogelijke kleurtinten gedrukt worden door slechts 3 basiskleuren te gebruiken.

 

 

 

Het Lab-kleurmodel is ontstaan uit de noodzaak om kleuren wetenschappelijk vast te leggen, zodat ze ook met elkaar kunnen vergeleken worden.

 

Omdat de samenstelling van eenzelfde  kleur in RGB of CMYK per apparaat kan verschillen, zijn deze kleurmodellen niet betrouwbaar.

 

In het Lab-model heeft elke kleur een vaste plaats ten opzicht van drie assen: L voor helderheid, a en b voor de kleur.

 

Als een Lab-waarde van twee kleuren hetzelfde is, zijn de twee kleuren hetzelfde.

 

Wil je deze informatie graag in PDF-formaat?

 

Klik op de bovenstaande afbeelding

(of rechtsklik om de pdf af te halen)